Skip to content

Študiranje v tujini

  študiranje v tujini

  Biti študent je vznemirljiv čas v vašem življenju, se ukvarjate z novo skupnostjo, neodvisno in ste na poti do uspeha. Hkrati je vaša izkušnja študija v tujini polna novih dogodivščin, kulturne obogatitve in raziskovanja sveta. Toda zunaj vseh trenutkov, ki spreminjajo življenje, zakaj bi sploh razmišljali o študiju v tujini?

  Študij v tujini je vznemirljiva priložnost, saj lahko študentu zagotovi široko paleto učnih priložnosti. Vendar pa vsi niso upravičeni do študija v tujini. Da bi bili sprejeti, je pomembno poznati merila za upravičenost. V nekaterih državah lahko študenti nadaljujejo pot domačega študija, tako da lahko študirajo drugje. To je mogoče storiti s prijavo na tujo fakulteto tudi ne ovira prijave na slovenske fakultete. Vsakdo lahko odide v tujino, odvisno pa je od države, v katero gredo, ali bo študent ali študent sprejet v izbrani program. Če želite biti sprejeti v tuji program, se lahko prijavite v več institucij hkrati in počakate, kje boste sprejeti. V tem primeru morate vedeti, kako se prijaviti na tuje fakultete.

  Študij v tujini je ena najboljših izkušenj, ki jih imajo mladi odrasli. Ko ste v drugi državi in ste obkroženi z drugačnim jezikom in kulturo, lahko pridobite nov pogled na to, kako svet deluje. Ulov je, da morate biti previdni; Obstaja veliko prevare tam zunaj, ki lahko enostavno popeljejo za vožnjo. Da bi zagotovili, da ste dobili najboljšo vrednost, morate narediti pomemben prvi korak, da ugotovite, ali je študija ali program akreditiran ali ne. 

  Če razmišljate o študiju v tujini, morate biti pozorni na veliko stvari. Prvi korak je ugotoviti, kakšna vrsta vizuma je potrebna. Drugi je ugotoviti, kakšna aplikacija je potrebna. Ko ugotovite, kaj boste potrebovali, lahko začnete zbirati potrebne dokumente za svojo prijavo.

  Tuje študijske priložnosti je težko najti in vsi nimajo sreče, da prejmejo štipendijo za študij v tujini. Nekatere štipendije so vezane na določene kvalifikacije in ne zahtevajo, da prejemnik dela ali študira s polnim delovnim časom. Obstaja veliko programov, ki so zasnovani posebej za ljudi, ki želijo študirati v tujini. Vendar pa obstaja tudi veliko štipendij, ki od prejemnika zahtevajo, da dokaže svojo finančno potrebo, da se kvalificira.

  Ko ste sprejeti na izbrano šolo, morate urediti še nekaj birokratskih zadev, vključno z zavarovanjem in prebivališčem. V okviru Evropske unije (EU) ne boste potrebovali vizuma, vendar ga boste morali urediti, če vas zanima študij v ZDA, Avstraliji, Novi Zelandiji… V EU boste morali preučiti svojo zavarovalno premijo. Poleg tega boste morali urediti pridobitev dovoljenja za prebivanje v skladu z ustreznimi pravili in predpisi.

  Evropske univerze so ena najboljših na svetu, kar dokazuje širok izbor programov. Programi in učni načrti so široki, globoki in polni znanja. Želite postati kriminalni psiholog? Se vidiš kot analitik podatkov v IT podjetju? Ali želite študirati gledališko igro s poudarkom na družbenih temah? Ste v skušnjavi, da bi študirali nevroznanost ali se navdušili nad biomedicino? Na izbiro je veliko evropskih univerz z enako raznolikimi programi. 

  Učenje novega jezika ne pomeni samo nove spretnosti, ko končate, ampak gre tudi za pridobivanje poklicnih priložnosti. Študenti, ki študirajo tuji jezik, pridobijo izobrazbo in življenjske izkušnje, medtem ko povečujejo možnosti za zaposlitev v tuji državi in doma. Študenti, ki študirajo v tujini, imajo tudi možnost povezovanja z delodajalci in vzpostaviti stike.